Вільногірськ. 03:50

+17°

Тиск: 749.3 mm
Вологість: 65.7 %

Різне

9 листопада - День української писемності та мови

Переглядів 196

9 листопада - День української писемності та мовиДо єдиного дня інформування населення

День української писемності та мови

Сьогодні, 9 листопада, наша країна відзначає День української писемності та мови.

Цей день українці святкують з 1997 року. Встановлений він указом Президента України на підтримку ініціативи громадських організацій в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. Він був письменником-агіографом, основоположником давньоруської історіографії, першим істориком Київської Русі, мислителем, вченим, ченцем Києво-Печерського монастиря.

Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Він є автором найдавнішої пам’ятки історіографії та літератури українців – "Повісті минулих літ". Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Українська мова входить до 30 найпоширеніших мов світу.

В області – знов стабілізаційні відключення світла.

Переглядів 265

В області – знов стабілізаційні відключення світла.

В області – знов стабілізаційні відключення світла. Їх впровадили за наказом НЕК Укренерго

Обмеження у споживанні електрики необхідні, аби збалансувати понівечену ворогом енергосистему. Світло вимикатимуть за графіком, наголосили у ДТЕК Дніпровські електромережі.

Світло вимикають згідно з розкладом, розробленим на тиждень. Почергово – для кожної з 3-х груп абонентів.

Аби побачити графік відключень для конкретного абонента, необхідно ввести назву вулиці й номер будинку. Окреслені проміжки часу означають, що у ці години можуть вимикати світло.

Мешканців закликали звести до мінімуму використання електроенергії з 06.00 до 11.00 та з 17.00 до 23.00. За можливості, у ці години не вмикати бойлери, пральні машини, мікрохвильовки, електрочайники, обігрівачі, кондиціонери.

Підприємцям рекомендували обмежити зовнішнє освітлення фасадів офісів, ресторанів, торгових центрів.

У разі нових пошкоджень мереж можуть застосовувати й аварійні відключення.

Джерело Вільногірська міська рада

В Україні почнуть масово перевіряти переселенців: що сталося

Переглядів 175

В Україні почнуть масово перевіряти переселенців: що сталосяВ Україні почнуть масово перевіряти переселенців: що сталося

А саме:  ВПО перевірять за місцем їхньої реєстрації і у разі їхньої відсутності, соцвиплати будуть припинені.

Про це повідомив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

Перевірки зумовлені великою кількістю звернень про те, що частина переселенців не перебуває за місцем фактичної реєстрації.

законодавством передбачено, що ВПО  повинні інформувати відповідні органи про зміну місця перебування або про повернення до місць постійного проживання.

Також статус ВПО втрачають особи, які переміщуються за кордон.

Джерело Дніпро Обласний

Перехід на зимовий час в Україні відбудеться 30 жовтня.

Переглядів 312

Перехід на зимовий час в Україні відбудеться 30 жовтня.

Стрілки годинника в Україні на зимовий час переводять в останню неділю жовтня рівно о 04:00.

Час переводять на годину назад.

Відповідно, у 2022 році час буде переведено в ніч з 29 на 30 жовтня.

Більшість сучасних електронних пристроїв, комп'ютерів та телефонів переходять на зимовий час автоматично.

Але на механічних годинниках і будильниках час потрібно переводити вручну.

Мешканців області застерігають від спалювання опалого листя

Переглядів 374

Мешканців області застерігають від спалювання опалого листя

Мешканців області застерігають від спалювання опалого листя

Такі багаття забруднюють повітря та шкодять здоров’ю людей. Порушникам загрожують штрафи або навіть кримінальна відповідальність.

«Їдкий дим, насичений важкими металами, канцерогенами, чадним газом. Випалений ґрунт.  Це лише частина згубних наслідків від спалювання опалого листя. Вкотре нагадуємо – розводити вогнища заборонено. Побачили паліїв – дзвоніть до поліції та розповідайте про порушників», – зазначила директорка департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОВА Ірина Понікарова.

Вогонь випалює родючу землю, знищує екосистему. Крім цього, може перекинутися на житлові будинки і спричинити пожежу.

За спалення сухостою та опалого листя передбачено штраф від 3 060 до 21 420 грн. Якщо підпал навмисний та призвів до тяжких наслідків порушнику загрожує позбавлення волі до 15 років.

Якщо ви стали свідком отруйного вогнища – викликайте правоохоронців за номером 102.

Джерело Вільногірська міська рада

Відключення електропостачання на 26 жовтня

Переглядів 218

Відключення електропостачання на 26 жовтняУ зв'язку з проведенням робіт на електромережах відбудеться відключення електропостачання в житлових будинках міста

26 жовтня з 8-30 до 16-30 Бульвар Миру, 13, 15а, 15б
вул. Аграрна, 36а
вул. Степова, 4, 4а, 6-9, 10, 13, 19, 27

Джерело Вільногірська міська рада

Зима буде на 1-2 градуси теплішою за норму, ймовірність холодів мінімальна

Переглядів 229

Зима буде на 1-2 градуси теплішою за норму, ймовірність холодів мінімальна

Зима буде на 1-2 градуси теплішою за норму, ймовірність холодів мінімальна, - Укргідрометцентр

Фахівці зробили прогноз, проаналізувавши дані про температуру за останні 30 років. От їхні висновки:

  • середня температура зимового періоду (грудень-лютий) очікується на 1-2 градуси вищою за норму, розрахованою за період 1991-2020 рр.;
  • ймовірність тривалих періодів дуже холодної погоди з мінімальною температурою -25...-30 градусів в Україні є дуже низькою;
  • здебільшого ймовірні короткочасні суттєві похолодання тривалістю 1-5 діб, коли мінімальна температура вночі становитиме -15…-20 градусів, на північному сході країни до -26 градусів.

З огляду на це в Укргідрометцентрі вказують, що перенесення початку опалювального періоду на пізніші строки і його закінчення – на більш ранні строки "є обґрунтованим та підтверджується метеорологічними розрахунками".

Джерело Цензор.НЕТ

Передбачено виділення 352,8 млн грн допомоги для погашення 12% заборгованості по лікарняним

Переглядів 228

Передбачено виділення 352,8 млн грн допомоги для погашення 12% заборгованості по лікарнянимУ зв’язку із спадом економічної активності та зупинкою підприємств внаслідок воєнної агресії російської федерації, Фондом соціального страхування України недоотримано понад 5 мільярдів гривень надходжень від єдиного внеску, що стало причиною виникнення заборгованості з виплати лікарняних та декретних допомог застрахованим громадянам, яка станом на 01.10.2022 склала 2,9 мільярда гривень.

На жаль, після початку війни, у березні-вересні надходження до бюджету Фонду щомісяця не досягали не лише планових показників, але й показників 2021 року.

Водночас рішенням Уряду внесено зміни до бюджету Фонду на 2022 рік, де, зокрема, передбачено виділення коштів з державного бюджету для погашення заборгованості з виплати застрахованим особам матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності в сумі 352,8 мільйона гривень, що складає лише 12% від розміру заборгованості, яка склалася.

Щойно кошти надійдуть на рахунок Фонду, вони будуть оперативно направлені на фінансування лікарняних, допомог по вагітності та пологах і на поховання, які містяться в заявах-розрахунках за близько 5 робочих днів із 57 днів, по яким накопичена заборгованість.

ФССУ зазначає, що внесені зміни не в повному обсязі враховують фактично наявні зміни в показниках дохідної і видаткової частин бюджету Фонду, а окремі з них потребують доопрацювання задля продовження забезпечення безперебійної робити системи загальнообов’язкового державного соціального страхування та погашення заборгованості з виплати лікарняних та декретних допомог застрахованим громадянам.

Джерело Вільногірська міська рада

<<

<

>

>>

Важливе