Шановні споживачі, звертаємося з роз’ясненнями стосовно графіків погодинних відключень

Переглядів 107

Шановні споживачі, звертаємося з роз’ясненнями стосовно графіків погодинних відключень (далі – ГПВ).

ГПВ складаються відповідно до Інструкції, затвердженої наказом Міненергетики, з урахуванням схеми електропостачання споживачів першої категорії, а також об'єктів критичної інфраструктури (за погодженням із місцевими органами виконавчої влади/військовими адміністраціями). Також враховуються почерговість відключень споживачів і потреба збереження розподілу електричної енергії об’єктам критичної інфраструктури.

Звертаємо увагу, що визначення об’єктів критичної інфраструктури не належить до повноважень «ПрАТ «ПЕЕМ «ЦЕК». Так, механізм віднесення об’єктів до об’єктів критичної інфраструктури та їх категоризація визначається відповідно до Порядку віднесення об’єктів до об’єктів критичної інфраструктури (далі - Порядок), затвердженого постановою КМУ від 09.10.2020 №1109. Цією ж Постановою визначено уповноважені органи державної влади, що відповідальні за відповідні сектори критичної інфраструктури.

Персоналом «ПрАТ «ПЕЕМ «ЦЕК» постійно проводиться аналіз схем живлення споживачів та об’єктів критичної інфраструктури, розробляються та впроваджуються заходи для забезпечення максимально рівномірного та недискримінаційного залучення до ГПВ всіх споживачів з урахуванням особливостей побудови електромережі та необхідності забезпечення розподілу електричної енергії підприємствам критичної інфраструктури.

Щодо наявності електроенергії в інших будинках, в той час, як воно відсутнє за адресою заявника, то маємо пояснити, що властивості енергосистеми не дають змоги оперативного вибіркового (за окремою точкою приєднання) відключення одного будинку за наявності в схемі електропостачання об’єктів критичної інфраструктури.

Щодо нерівномірного відключення будинків в одному районі, електропостачання будинків на одній і тій же вулиці може відбуватись від різних підстанцій. Електричні мережі влаштовані так, що відключають лінії електромереж, до яких приєднані будинки, а не кожен будинок окремо. Деякі будинки живляться на лініях, де відсутні об’єкти критичної інфраструктури. Інші підключені до ліній, які живлять об’єкти критичної інфраструктури (комунальні котельні та насосні станції, лікарні тощо). За таких обставин, необхідність забезпечення безперервного електропостачання на об’єкти критичної інфраструктури, не дає змоги відключати будинки, що живляться з цих мереж при застосуванні ГПВ.

Зазначаємо, що порядок введення черг ГПВ також може коригуватися згідно з вказівкою диспетчера НЕК «Укренерго».

Звертаємо Вашу увагу на можливі відхилення у часі відключення/підключення в межах додаткових 30-40 хвилин для перемикання електропостачання між чергами фахівцям у ручному режимі. Такі ситуації виникають через низку обставин: перевантаження ліній (якщо споживачі не вимикають прилади на час відключення їх групи, що спричиняє спрацювання запобіжників); зниження якості послуг провайдерів (вишки зв’язку також залежать від електропостачання); необхідність ручного перемикання задля забезпечення безперебійне електропостачання об’єктів критичної інфраструктури. Також зауважуємо, що з питань відсутності водопостачання мешканцям верхніх поверхів варто звернутися до Міськводоканалу, адже для запобігання перерв водопостачання під час застосування ГПВ, всі насосні станції мають бути забезпечені генераторами.

На жаль, доведених НЕК «Укренерго» «ПрАТ «ПЕЕМ «ЦЕК» лімітів не вистачає, щоб відмовитися від впровадження ГПВ. Ситуацію може змінити тільки вивільнення лімітів промисловості коштом імпорту електричної енергії, але на даний час в наших мережах немає підприємств, які б замовляли імпортну електроенергію.

Джерело ПрАТ "ПЕЕМ "ЦЕК" інформує

Коментарі


no robot код

Важливе