Перспективи централізованого водопостачання громади

Переглядів 87

Перспективи централізованого водопостачання громади

Перспективи централізованого водопостачання громади

Система централізованого водопостачання у місті діє з моменту введення в експлуатацію містоутворюючого підприємства – гірничо-металургійного комбінату. Всі роки комбінат був у державній власності.

Періодично здавався державою в оренду промисловим компаніям, і система водопостачання при цьому залишалась незмінною.

За останні роки екологічний стан річки Дніпро в цілому погіршився. Щоліта ми спостерігаємо за негативними змінами якості води у водопровідній мережі.

Акціонерне товариство «ОГХК», якому підпорядкований комбінат, робить все можливе у межах своїх повноважень і фінансових можливостей, щоб ситуацію покращити: ремонт і реконструкцію технічного оснащення, заглиблення водозабору, використання належних реагентів для очищення води, ряд інших заходів.

Цех водопостачання ГМК – важлива ланка у структурі єдиного господарського комплексу підприємства. Без води неможливі технологічні процеси на комбінаті, без води не може залишатись і місто та навколишні населені пункти.

Неодноразово підприємство виставлялося Фондом держмайна на приватизацію, але з різних причин воно все ще залишається у державній власності. Наступна спроба –2024 рік.

Згідно ж із чинним законодавством, підприємство, яке надає населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, повинно належати до комунальної або державної форми власності. «Тому на сьогодні, відповідно до листа керівництва АТ «ОГХК», нами розглядається питання щодо передачі майна цеха водопостачання філії «Вільногірський ГМК» у комунальну власність громади», - говорить міський голова Володимир ВАСИЛЕНКО, - «розробляється план передачі основних потужностей ЦВС ГМК з балансу підприємства у комунальну власність громади. Створено відповідну комісію, вивчаються шляхи передачі, технічний стан обладнання тощо. Далі буде здійснено інвентаризацію і сам процес передачі».

Робота не проста, враховуючи всі технічні, економічні і фінансові нюанси.

Зміна системи водопостачання у будь-якому разі призведе й до зміни тарифів на воду та водовідведення.

Вони повинні бути економічно обґрунтованими і водночас прийнятними для споживачів, зазначає міський голова.

Джерело Вільногірська міська рада

Коментарі


no robot код

Важливе