На період дії воєнного стану система обліку газу залишається в кубометрах

Переглядів 284

Відповідно до наказу Міністерства енергетики України від 30 квітня 2022 року № 169 у зв’язку із запровадженням воєнного стану в Україні та відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» відтерміновує введення кіловат-годин у платіжках.

На цей час облік та комерційні розрахунки в господарських відносинах під час приймання-передачі до/з газотранспортної або газорозподільної системи, купівлі-продажу, постачання, споживання природного газу та надання послуг з транспортування здійснюватимуться за обсягом природного газу в одиницях об’єму (тис. м куб.).

Нагадаємо, що до воєнного стану опалювальний сезон 2021–2022 років мав бути останнім, коли українські домогосподарства сплачували за газ за метричними показниками.

2 листопада 2021 року Верховна Рада України ухвалила закон, який регламентує перехід на європейську систему обліку споживання газу. Завдяки впровадженню нової системи обліку буде автоматично враховуватися якість газу, а клієнт платитиме за енергію від газу, а не обсяг. Перехід до обліку спожитої під час спалювання газу енергії дозволить споживачам більш справедливо сплачувати за блакитне паливо.

Довідка

Оператор ГРМ відповідатиме за переведення спожитого обсягу газу в обсяг спожитої енергії. Перерахунок здійснюватиметься за формулою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Ці дані оператор ГРМ вноситиме до особистого кабінету споживача, показуватиме у квитанції та/або передаватиме на платформу Оператора ГТС.

Джерело Нафтогаз України

Коментарі


no robot код

Важливе