Соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку

Переглядів 983

Вільногірська міська радаЗ 1 січня 2023 року набув чинності Закону України від 21 вересня 2022 року за № 2620-Х “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, яким передбачено приєднання Фонду соціального страхування України (ФССУ) до Пенсійного фонду України. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками ФССУ.

Тож з 1 січня 2023 року Пенсійний фонд України (уповноважений орган управління) є держателем та адміністратором електронного реєстру листків непрацездатності як складової частини реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

До основних завдань Пенсійного фонду України додано:

  • реалізацію державної політики у сферах соціального страхування;
  • здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг відповідно до Закону України від 21 вересня 2022 року № 2620-IX;
  • профілактику нещасних випадків;
  • проведення перевірки обґрунтованості видачі, продовження листків непрацездатності і документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів;
  • здійснення контролю за використанням страхувальниками та застрахованими особами страхових коштів.

У зв’язку із новаціями у роботодавців та застрахованих осіб є багато організаційних питань:

1. Хто після 1 січня 2023 року приймає рішення про виплату лікарняних?

Після 1 січня 2023 року рішення про виплату лікарняних приймає роботодавець або уповноважені ним особи.

2. Який термін розгляду лікарняних та прийняття рішення про виплату?

Термін розгляду лікарняних та прийняття рішення різні, все залежить від виду лікарняного:

  • з дня надходження лікарняного по тимчасовій непрацездатності до роботодавця (днем надходження вважається восьмий день після закриття лікарняного) - 10 днів;
  • з дня надходження до роботодавця лікарняного по вагітності та пологах (днем надходження вважається восьмий день після відкриття лікарняного) - 3 дні;
  • повідомлення працівника про відмову в оплаті - 5 днів.

3. Куди подавати заяву-розрахунок?

Подати заяву-розрахунок можна двома способами: в електронному вигляді через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України або на паперових носіях до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду України. Вид заяви-розрахунку не змінено.

4. Коли відбувається фінансування страхувальників?

Фінансування страхувальників проводить Пенсійний фонд України протягом 3-х днів централізовано на окремі поточні рахунки, відкриті страхувальниками в установах банків для зарахування страхових коштів, після надходження заяви-розрахунку.

5. Хто проводить перевірки страхувальників?

Усе, що пов’язано з коштами з державного бюджету, має бути під контролем і обов’язково перевірятися. Тож, оскільки уповноваженим органом управління є Пенсійний фонд, то й перевірки, відповідно, проводитимуться Фондом. Відтепер Пенсійний фонд України буде проводити розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення і страхових виплат; перевірятиме обґрунтованість видачі та продовження листків непрацездатності та документів, що є підставою для їх формування, використовуючи інформацію з електронних систем та реєстрів; здійснюватиме контроль за використанням страхових коштів; перевірятиме правильність використання коштів страхувальниками з застосуванням ризик-орієнтованих підходів; проводитиме перевірки заходів з профілактики страхових випадків, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці; перевірятиме правильність нарахування, обчислення, повноту і своєчасність сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів; застосовуватиме фінансові санкції та накладатиме адміністративні штрафи.

6. Коли працівнику отримати виплати по лікарняному?

Оплата лікарняних здійснюється роботодавцем, як це було і раніше – 5 днів за рахунок власних коштів, починаючи з шостого дня – за рахунок страхових коштів. А у випадку лікарняних внаслідок нещасного випадку на виробництві – з 18 дня непрацездатності.

7. Чи збережеться право на пенсію по інвалідності потерпілим від нещасного випадку?

Так, зберігається. Призначення пенсії по інвалідності здійснюється відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” .

Пенсія по інвалідності призначається за наявності у особи з інвалідністю необхідного страхового стажу. Право на пенсію по інвалідності не залежить від причини інвалідності. Раніше призначені пенсії виплачуються протягом всього строку, на які їх призначено.

І на останок зазначу, що сьогодні у Пенсійного фонду України багато процесів автоматизовано, а це значно скорочує час надання послуги та мінімізує вплив людського фактору на здійснення нарахування сум для подальших виплат.

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області Юрій КОЗАК

Джерело Вільногірська міська рада

Коментарі


no robot код

Важливе