Мобілізація жінок: все, що потрібно знати

Переглядів 249

Мобілізація жінок: все, що потрібно знати

Мобілізація жінок: все, що потрібно знати

ЗМІ разом з військовими експертами та юристами підготували відповіді на найпопулярніші запитання про військовий облік жінок під час воєнного стану.

Воєнний стан не змінив наказ Міністерства оборони, який набув чинності 17 грудня  2021 року та розширив перелік професій для жінок, які повинні стати на військовий облік. Військовий облік для жінок стартує від 1 жовтня 2022 року.

В умовах воєнного стану можна не чекати до жовтня, а стати на облік зараз.
Це жінки молодші 60 років, які не мають протипоказань через здоров'я та професія чи фах яких є у наказі Міноборони.

Жінок, які перебувають на військовому обліку, можуть призвати на військову службу, залучити до виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час, в окремих випадках жінку можуть мобілізувати за найбільш дефіцитними військовими фахами до збройних сил чи інших складових сил оборони. Сьогодні потреби в загальній мобілізації жінок немає.

Жінки, які мають неповнолітніх дітей (до 18 років), можуть бути призвані на військову службу лише за їхньої згоди та за місцем проживання.

Військовозобов'язані жінки під час воєнного стану не можуть виїхати за межі України крім тих, хто не підлягає призову на військову службу під час мобілізації.

Яке покарання за порушення правил військового обліку передбачене для жінок, для керівників підприємств де працюють жінки

До кінця 2022 року для керівників підприємств та самих жінок, які повинні стати на облік, адміністративної відповідальності не передбачено

Після кінцевого терміну взяття на облік жінок, яким це необхідно зробити, керівники підприємств будуть оштрафовані в розмірі від 5500 до 8500 грн.

За порушення військовозобов’язаними правил військового обліку - штраф від 510 до 850 гривень, за повторне порушення протягом року - від 850 до 1 700 гривень.

А за ухилення військовозобов’язаної від військового обліку після попередження, зробленого керівником територіального центру - штраф від 5 100 до 8 500 гривень або виправні роботи до 1 року.

Більш докладно читайте тут

Джерело Дніпро Обласний

Коментарі


no robot код

Важливе