Вольногорск

информационный


icon user Виталий 02 июль 2017

icon comment 0 Комментариев

Як зміна клімату вплине на смак кави

75441cc21963d27b45f49de6d0ed12dd49f299d1.jpgЛюбителі напою, що бадьорить незабаром будуть дуже засмучені: вчені вважають, що смак кави сильно зміниться до 2050 року.

Нещодавно опубліковані дослідження про зміни клімату засмутили всіх любителів ароматного напою: виявляється, в найближчому майбутньому більше половини нинішніх кавових плантацій Ефіопії стануть непридатними для вирощування кави. Аналогічні прогнози дають і по іншим «кавовим країнам»: до 2050 року в Бразилії, Індонезії і Колумбії кавові плантації скоротяться вдвічі.

примхливі боби

Чому так відбувається? Адже з глобальним потеплінням стає спекотніше, а кава любить саме такий клімат! Виявляється, не все так просто.

Справа в тому, що смак кавових зерен залежить від безлічі факторів, у тому числі від навколишнього середовища. У цьому вони схожі на виноград. Тому один і той же сорт кави, вирощений в двох різних країнах (або навіть на різних схилах однієї гори), буде мати різні відтінки смаку.

Коли сільськогосподарських земель в Ефіопії, Бразилії та інших країнах стане менше, кавові плантації можна перенести в гірські місцевості, в більш сприятливий клімат. З одного боку, це потенційно збільшить доступну для вирощування кави землю в чотири рази, з іншого, такі різкі зміни зовнішнього середовища, температури і грунту обов'язково позначаться на кавовому смаку.

Кавовий резервний фонд під загрозою

До того ж доведеться пересадити мільйони кавових дерев, а слідом за ними повинні переїхати люди, які працюють на цих плантаціях. Можливо, виробникам вдасться за допомогою генної інженерії зробити каву більш стійким до спеки і посухи. В іншому випадку платити доведеться любителям випити чашечку кави: він стане не тільки менш смачним, але і більш дорогим.

Коли в 2014 році в Бразилії сталася посуха, ціни на каву зросли в два рази. Уявіть, що буде, якщо у всіх виробників кави почнеться така проблема?

В Ефіопії це вже відчувають. Жаркіші і сухі сезони заважають фермерам витримувати той же обсяг виробництва, що і раніше. Ефіопський сорт арабіка дуже чутливий до будь-яких змін клімату.

Ще одна проблема - загибель диких кавових сортів. Їх як і раніше багато в Ефіопії, яка вважається батьківщиною кави. Фермери періодично використовують дикороси, щоб поповнити свій запас насіння. Якщо цей «світової кавовий запас» загине, наслідки відчує весь світ.

 

Джерело http://healthinfo.ua/

Просмотров: 10


Комментарии

Имя:

code Код:

rss vk twitter google facebook





| Важно!!! |  Городские новости |  Транспорт города |  Фотогалерея |  Справочная |  Афиша |  Интересное в мире |  Разное | Сайт місцевих садоводів |


Администрация сайта не всегда разделяет мнение авторов статей
и не несет ответственности за содержание информации, которая размещается посетителями ресурса.

Copyright © 2009-2017 https://vln.dp.ua/